Logo and home buttonAktuellt program

PDF Icon Bob Beamon Jump
I Word-format

Viktschema

PDF Icon retro lunge
I Excel-format


Tävlingar

Anmäl er här!

Kalender

September

Årsbästa

M22 Män
K22 Kvinnor

Länkar

IFK Lund Friidrott
Skånsk Statistik
Friidrott.se

Rekommenderade kosttillskott

Vassleprotein
Kreatin
D-vitamin
Omega 3

Inför tävling

Ät lite men kaloritätt till frukost så att ni är så lätta som möjligt – inte en massa fiber som binder vatten.

Ta med er tävlings-uppvärmningsprogrammet och var på plats så att ni kan pricka av er timme innan start.

IFK Lund Friidrott

Här finns information om och för vår träningsgrupp i IFK Lund Friidrott.

Mer om träning och friidrott hittar ni genom att klicka på Athletics-fliken.Team Athletic Design –

2018

13 april – Program för S:t Hans-perioden

Det mesta är sig likt från Annehem-perioden.

150-loppen på lördagar ska nu springas på hög intensitet även på upploppet, men eftersom förra perioden förstördes av vädret kan de springas med betoning på hållning även i början av den här perioden.

På torsdagar blir det 400 istället för 800, men eftersom det blivit ovanligt få 800 i år kanske vi fortsätter med dem åtminstone ett pass till. Magnus fortsätter med 800 hela perioden.

8 mars – Nya programmet utlagt

Där är smärre förändringar. På torsdagar försvinner höstens höftlyft och vi byter namn på frekvenstripping till frekvensclaw för att påminna om att det är idraget och inte frånskjutet som ska betonas.

Vi inför även en ny princip för lördagspassintervaller: de ska alltid vara längre än den aktuella tävlingsträckan. Det innebär 150 meter under hela backperioden och 120 meter under sommaren. Framför allt innebär det att ni under hela november och december ska ut springa 100 meter istället för 60 meter inomhus.

4 mars – Ny träningsperiod

Det ligger lite snö kvar men vi ger oss ändå på Annehems backar i morgon. Åtminstone halva sträckan bör vara löpbar helt som vanligt. Vi samlas 19.30 på S:t Hans parkering för 1.5 km jogg till Annehem. Vissa tar sig direkt till backarna.

Om man av någon anledning missar ett pass tas det bäst igen med samma måndagspass som vi körde förra veckan (8 x plintknuff, 4 höga knä + claw med medicinboll följt av 4 höga knä som övergår i sprint). Det blir 4–5 pass på Annehem innan vi går över till S:t Hans. Programmet för övriga dagar läggs ut senare i veckan.

10–11 feb. – Atleticumspelen

Söndag

Sima putsade inneperset på 200m ännu en gång. Med tanke på att dagens lopp sprangs på bana 3, och inte på mycket fördelaktiga bana 6 som i Växjö, var det dessutom ett klart bättre lopp – förmodligen också bättre än två år gamla uteperset (34.32) som sprangs i +1.7 och högsommarhetta.

Att Sima är i kanonform var särskilt tydligt på förra torsdagens enbensrace då hon var under eller tangerade sitt gamla pers i sju av de åtta loppen.

Lördag

Inneperset på 200m förra helgen signalerade om att Simas tre år gamla 60m-pers äntligen skulle kunna bättras. Loppet utfördes mer eller mindre perfekt men det fattades ändå 0.06. Fysiken har varit bra hela hösten men kan bli ännu bättre och om allt går vägen under våren bör flera pers hänga löst i sommar. Eftersom hon dessutom klivit upp en åldersklass har hon naturligtvis också blivit mer konkurrenskraftig i veteransammanhang.

Magnus har all anledning att vara nöjd med sin korta innesäsong. Enda smolket är att han än en gång inte lyckades bibehålla superformen som infann sig i januari efter intensiv styrketräning och deffning. Därefter tappades fel massa, och styrkan sjönk lite men märkbart. Vi trodde att han var överdrivet pessimistisk när han siktade på 0.2 s över perset från Sprinterträffen, men med 7.45 prickade han nästan helt rätt. Den svaga tiden räckte med minsta möjlig marginal till B-final. Vi antar att klubbkompisen Elias Wennolf, som hamnade på samma tusendel heatet innan, slogs ut via slantsingling! Elias hade hursomhelst redan sprungit (och vunnit) sin P15-final och Magnus förvaltade sin chans väl genom att hålla 53-årige Christian Trajkovski (0.01 s) bakom sig och på rätt sida om 7.40.

Hyperjämnt lopp med Magnus i ledning vid 50m.

För att undvika samma negativa utveckling i sommar måste Magnus framförallt bli bättre på att fylla på med protein och lite annat under sina ofta tre timmar långa pass!

Den korta innesäsongen blev kortare än tänkt för både Björn och Philip, som lagt ned efter fortsatta skadekänningar respektive förkylning. Även Gustav är sjuk men eftersom hans SM infaller en vecka senare finns fortfarande chans till start där.

MS 60m Försök B-final
Magnus Nielsen 91 7.45 7.39
     
KS 60m Försök  
Sima Zahrai 63 10.25  
     
KS 200m    
Sima Zahrai 63 34.53 inne-pb  

4 feb. – Norska Mästerskapen inomhus

MS Längd utan ansats Resultat
Sebastian Holmberg 87 3.01

4 feb. – IDM-helgen i Småland

KS 200m Finalheat 3
Sima Zahrai 63 34.58 inne-pb
   
KS 800m Final Direkt
Sima Zahrai 63 3:21.00

3 feb. – Göteborgs Inomhus

MS 60m Försök Final
Philip Nilsson 95 7.09 DNS

27–28 jan. – Pallasspelen

Philip fick rejäl revansch på brorsan redan i försöksheatet. Efter en mycket god start ledde Philip länge, men kring 30m-strecket passerade Ullevis Patrik Andersson. Philip förmådde inte växla upp och de sista 10 metrarna blev löpningen låg och fällningen kom alldeles för tidigt. Att formen för pers finns är uppenbart. Gustav fick en liten sämre start än senast men löpningen i övrigt var bra. Till skillnad från Philip springer han avspänt ända in över mållinjen. Även om Gustav utvecklats mycket tekniskt (och styrkemässigt) så ligger “löphjulet” fortfarande lite väl långt bakom kroppen: det finns alltså mer tid att kapa med långsiktig utveckling av löpsteget.

Philip tvåa och Gustav fyra i andra försöksheatet.

Trots att både svensk, norsk och dansk elit var på plats så kvalade Philip till A-final. Där gick det dock trögare. Som vanligt var baksidan lite öm redan innan loppet, men starten var också klart sämre och då blir fortsättningen alltid krampaktig.

Efter den fina säsongsöppningen i Lund fick Björn känningar i ljumske/bukhinna. Träningen har därefter gått på sparlåga och tävlandet i längdhopp (där stora framsteg gjorts på träning) har fått skjutas upp till sommaren. Men förhoppningen har ändå varit att göra ytterligare ett par 60m-lopp i vinter. Nu gjorde han sin första tjuvstart någonsin men fick, tillsammans med några andra löpare, gult kort och en ny chans. Det blev dessvärre ett uselt lopp med försiktig start och mer ont efteråt. Grundformen är dock väldigt bra, så vi har inte gett upp säsongen än.

Att Christer tjuvade i veteranloppet var mer väntat! På träningen har han med framgång övergått från blockstart till stående start, men har ofta haft svårt att hålla sig stilla. Likt Björn slapp Christer direktdiskning och undvek sedan med nöd och näppe en andra tjuv. Löpningen såg riktigt bra ut och farten närmast ökade över mållinjen. Tiden var 1.5 sekunder bättre än den allra första träningstiden i december, så träningen har tveklöst gjort nytta.

Längdhoppet gick lite väl tätt inpå och med trötta ben redan i första hoppet blev ansatsen långsammare och långsammare för var omgång. Trots att fel fot träffade plankan blev därför första hoppet det längsta.

Sima ville gärna förbättra förra veckans 400m-tid. Måndagsträningens kameratidtagna lopp visade att 60m-formen är kvar på topp sedan i december. Det ville sig emellertid inte. Första varvet gick på strax under 40. De bästa passertiderna i somras var betydligt snabbare, så troligen var öppningen väl lugn. Men det är svårt att säga med visshet. Även om Sima kört mycket sprintuthållighet i höst/vinter så faller det sig ändå naturligt att den är snäppet bättre under sommaren.

Magnus är snabbare än någonsin men osäker på 400m-formen. Eftersom han aldrig tränar på rundbana inomhus är fartkänslan för så snäv kurvlöpning närmast obefintlig när det väl är tävlingsdags efter ett års uppehåll. Taktiken var klar: kör så det ryker och se hur länge det håller. 24.20 är med god marginal den snabbaste öppning han presterat inomhus. Efter långvarig suverän ledning blev han upphunnen på sista rakan. Sluttiden hade säkert kunnat bli bättre med ett något mera återhållet öppningsvarv men det blev ändå inomhuspers! Det var vinterns enda 400m-lopp men känslan inför – den prioriterade – utomhussäsongen är mycket god.

MS 60m Försök Final
Philip Nilsson 95 7.01 7.11
Björn Boström 87 7.15 DNS
Gustav Monien 97 7.24  
     
M60 60m Final Direkt  
Christer Johansson 56 11.28  
     
MS 400m Finalheat 6  
Magnus Nielsen 91 52.17 inne-pb  
     
M60 Längd Resultat  
Christer Johansson 56 2.53  
     
KS 400m Finalheat 6  
Sima Zahrai 63 81.67  

20 jan. – Malmö Indoor

K55 400m Final Direkt
Sima Zahrai 63 81.28

13 jan. – Sprinterträffen

Det blev överraskande resultat i inledande tävlingen i kall hemmahall. Philip har dominerat fullständigt på träningen (även så sent som för fem dagar sedan) men nu låste det sig helt. Samtidigt lyfte Gustav och Magnus sig mer än vad någon hade kunnat hoppas.

Alla killarna sprang tillsammans i försöksheatet, som blev mycket tätare än vad träningstiderna indikerat. Philip & Björn på första respektive andra plats sprang klart sämre än väntat, medan Gustav tätt därefter krossade sitt pers och Magnus tangerade sitt. Som bonus blev det också JSM-kval för Gustav!

Finalen äntrades med blandad inställning. Björn kände att han gjort en dålig acceleration (för långa steg) som lätt borde kunna förbättras. Magnus var nöjd med formbeskedet men trodde att det fanns mer att hämta med hjälp av de nu insprungna nya spikskorna. Philip var uppgiven medan Gustav såg fram emot att springa i A-finalen.

Björn vann A-finalen på en tid som är mer i nivå med den utmärkta träningsformen. Philips acceleration kändes uppgiven och övergick i en knuten och spänd andra halva. Gustav gjorde på nytt ett strålande lopp. Därefter vann Magnus B-finalen och förbättrade sitt pers med 0.08!

För Philip är det bara att glömma dagens lopp. Efter en persfylld sommar har han gått fram ytterligare i allt och det kommer att visa sig även på tävlingarna.

MS 60m Försök Final
Björn Boström 87 7.13 7.04
Philip Nilsson 95 7.07 7.15
Gustav Monien 97 7.16 pb 7.18
Magnus Nielsen 91 7.35 7.27 pb
     
MS 60m häck Försök Extralopp
Sebastian Holmberg 87 9.51 9.39