Logo and home button


IFK Lund Friidrott

Här finns information om och för vår träningsgrupp i IFK Lund Friidrott.

Mer om träning och friidrott hittar ni genom att klicka på Athletics-fliken.

Team Athletic Design – 2012

20 dec. – Luciasprinten i Växjö

MS 60m Försök Final
Robin Andersson 88 7.73 7.78

Det tog inte lång tid att få tesen om drygt två tiondelars differens bekräftad. 7.73 är mer än okej av Robin i en modigt tidig tävlingscomeback! Om resten av gruppen också kan springa 0.24 bättre än i måndags kommer det att bli många pers i januari.

19 dec. – 60m-tider från i måndags

Tiderna från måndagsträningarnas avslutande 60m-lopp kan inte jämföras med tävlingstider. När vi haft träningstävling har tiderna legat ca två tiondelar över tävlingstider. Nu som avslutning på ett träningspass är differensen troligen ännu lite större.

Heat 1

  1. Jonas R: 7.77. Från klarhet till klarhet.
  2. Tim: 8.07. Första gången någonsin från startblock.
  3. Victoria: 8.20. Ser avspänt och kontrollerat ut. Mycket lovande med tanke på att 60m inte är favoritgrenen.
  4. Anna S: 8.27. Sliter och kommer inte upp i samma fina löpsteg som i 100m loppet på SUS. Helt okej tid.

Heat 2

  1. Rob: 7.37. Technically very sound. The time indicates that he is running on par (at least) with his 100m pb.
  2. Viktor M: 7.50. Inte långt från tävlingspers. Får vi hoppas att det åtminstone blir en tävling i januari?
  3. Jonas S: 7.87. En bra bit från sommarens form. Att döma av grodhopp och knäböj är den dock i antågande.
  4. Robin: 7.97. Även här fattas det en hel del till toppformen.

Heat 3. Andra loppet (inga tider möjliga från första)

  1. Erik N: 7.33. Indikerar förhoppningsvis att 7.14 perset inte överlever vintern.
  2. Viktor B: 7.38. Har sprungit bra hela hösten. Hade 7.48 på träningstävling våren 2011 då vinterns bästa tid hade varit 7.21.
  3. David: 7.40. 0.11 bättre än ett gammalt pers från forntiden. Fick till ett riktigt bra löpsteg på föregående flygande 20 men lyckades inte riktigt behålla det under tävlingspressen.

För övrigt är det värt att uppmärksamma att Magnus gjorde sitt första sprintpass på väldigt länge. Det gick förvånansvärt bra men han avstod fullfartsloppen. Björn, som lekte hem 60m-loppet på träningen två veckor tidigare, har olyckligtvis drabbats av knävecksproblem och har inte kunnat sprinta alls sedan dess.

9 dec. – Dags för kreatin

Kosttilskotten vi rekommenderar i vänsterspalten är i stort sett samma som Australian Institute of Sports sedan många år tillbaka rekommenderar på sin grupp A-lista (där finns även många andra tillskott som främst är intressanta för konditionsidrottare). Kreatin är förstås ett av dem och det är nu lagom tid att börja ladda 3-5 g/dag inför tävlingssäsongen.

Tjejer kan ha extra mycket att vinna på att ta kreatin eftersom de förmodligen har lägre naturliga nivåer i kroppen. Billigast och säkrast är att köpa vanligt Kreatin Monohydrat från t.ex. Gymgrossisten.

5 dec. – Nya programmet

Färdigt för hämtning till vänster.

25 nov. – Tack för en trevlig kväll!

Viktor Malmgren, Erik Nilsson, Ola Hansson, Magnus Nielsen, Tim Larsson, Harald Helander, Anders Hansson, Viktor Björklund, Jonas SVensson, David Wenander, Björn Boström, Anna Olsson, Vctoria Joäng, Felix Hahn, Anna Strand.
Tack framför allt till Jonas, Viktor, David och Harald som stod för arrangemanget, men tack även till Sven-Åke Olsson som håller IFK-stugan i gott skick! Pluspoäng till Victoria för dressen, minus till alla som röstade på att Anders är i bättre form än jag. Är väl som vanligt David som intrigerar och sprider sina villfarelser.

23 nov. – Träningsläget och hockeyfys

Det är snart dags för mer sprint med spikar och hopp i grop. Men formen verkar överlag redan nu vara väldigt god. Björn blev första kille över 13 m i 4 grodhopp och Anna S första tjej över 10 m. Annas sexreppare på 80 kg i ATG knäböj tyder också på att hon kan bli första tjej att maxa 100 kg vilken dag som helst.

Det kan förresten vara intressant att jämföra era värden i standardövningarna med riktmärkena för Djurgårdens seniorhockeylag från några framgångsrika år i slutet av 90-talet och början av 2000-talet då de hade Leif Larsson (Bosöns testavdelning och Träningsrådgivare på Sveriges olympiska kommitté) som fystränare.

Valör Pull-ups Bänkpress kv 5 grodhopp
Guld 15 rep 15 rep 14.61 m
Silver 12 rep 12 rep 14.01 m
Brons 10 rep 10 rep 13.41 m
Baddaren 7 rep 7 rep 12.81 m

Ni ska naturligtvis vara bättre än svenska elithockeyspelare på de här övningarna. Hur många i Djurgården som kvalificerade sig för guldmärket vet jag dock inte.

Omräkningen från 5 till 4 hopp får ni göra själva. Lite mer komplicerat än det verkar (ledtråd: fötterna spelar roll).

15 nov. – Fest i IFK-stugan nästa helg!

Jonas S, David och Viktor B ansvarar för arrangemanget. Platsen är klubbstugan på Utmarksvägen som ligger utanför Östra Torn, mot Södra Sandby-hållet och datumet är lördagen den 24 november kl. 17.00. Jonas står för maten :) (som var och en förstås får betala för). Det blir mat i oktoberfest anda, dvs korv, surkål etc. Om någon är allergisk mot något, så säg till Jonas i god tid!

Hoppas hela gruppen, både nya och de som för tillfället inte tränar pga skador, kan komma!

7 nov. – Nytt program färdigt

I vänsterspalten som vanligt. Kan tyvärr hända jag blir sen imorgon igen, men det blir i såfall med högst 15-30 minuter.

Lägg märke till att ni ska börja med Borzovhopp innan 10+10+10+10-loppen. Borzovhoppen fyller samma syfte som måndagens grodhopp men testar enbensstyrkan.
(programmet uppdaterat kl. 23.00 den 8 nov )

Filmerna från Heleneholmsspelen 26 aug.

Underhållningsvärdet i ett 200m-lopp utdraget till fem minuter och sex längdhopp utdragna till sju minuter kan kanske ifrågasättas, men det finns väldigt mycket att studera och analysera här tack vare 300 bilder per sekund i bra ljus och perfekt vinkel. Youtubes videokomprimering solkar dock bilden en aning.

Annas samtliga sex hopp

Jonas 200m

Män seniorer i spridda åldrar: 43 år, 30 år, 22 år och 14 år, men ändå ganska jämnt.

11 okt. – Medlemsavgifter

Vi är rätt många nya i höst. Här är en påminnelse till alla er: Ni måste betala in medlemsavgiften om ni vill fortsätta träna i gruppen! Det gör ni på kansliet (den gula byggnaden vid 60m-starten) eller direkt via postgiro. Avgiften är 600 kr för er som är högst 20 år och 850 kr för er som fyllt 21. I medlemsavgiften ingår förstås avgiften för att träna i klubbens egen hall, men även avgiften för att få träna på kommunala idrottsplatsen (som kommunen annars tar betalt för).

Tänk också på att klubben vare sig får statliga eller komunala bidrag för folk som tränar men inte är medlemmar. Styrelsen har det senaste året föreslagit en fördubbling av medlemsavgiften pga att så många inte betalar. Se till att så inte sker!

Betala till postgiro 69 34 99-6. Ange alltid: Medlemsavgift, Namn, Adress, E-post, Telefon, Födelsedatum. Ni kan även betala direkt på kansliet.

Ni som ska byta klubb och har tävlat i år måste skynda er. 15 oktober är sista datum att anmäla övergång. Blanketter finns här. För er som missar detta datum är det dock inte kört. Mer info här.

27 sep. – Nya programmet är klart

Hämtas som vanligt i vänsterspalten. Skriv gärna ut både det och viktschemat som ni ska ha med varje pass för att hålla koll på era aktuella vikter i skivstångsövningarna och pull-ups.

26 sep. – Höstträningen har börjat

Program kommer snart men kolla ”Om träningsgruppen” i vänsterspalten för vilka tider som gäller för huvudpassen.

Nya aktiva i höst är:
Rob Swinnen från Belgien
Johanna Bergman från IFK Halmstad
Victoria Joäng från IFK Trelleborg & MAI

och kanske några till!

En del av er har redan träffat Rob och Johanna på S:t Hans. Se till att hjälpa dem att lära sig vår vanliga träningsuppvärmning när ni stöter på dem i hallen på torsdag. Glöm inte att vara färdiguppvärmda kl. 19.15!

8 sep. – Stafett-SM i Södertälje

MS 4x100m Försök Final
IFK Lund 42.43 dq  

Laget sprang i mål på hyfsade 42.43, klart före Hässelby, men det visade sig att Björns första växling till Erik var en knapp överväxling. Resultatnivån var hursomhelst högre än på länge och det hade krävts 42.25 för att vara bland de sex finallagen.

En intressant jämförelse är IFK Lund klubbrekord för M22. Rekordet från 1985 är på 42.09 och 3/4 av laget (Erik N, Truls, David) och reserven Viktor B är samtliga M22 även nästa år. Det är bara Björn som är för gammal för ett juniorlag.

Vila två veckor nu innan grundträningen med S:t Hans sätter igång.

Erik Nilsson, David Wenander, IFK Lund Björn Boström IFK LundTruls Ekelund Axelson, Erik Nilsson, Anders Hansson, David Wenander IFK LundBjörn Boström, Anders Hansson, Truls Ekelund Axelson, David Wenander IFK LundBjörn, Anders, Truls, Erik, DavidTruls Ekelund Axelson, Anders Hansson, David Wenander IFK Lund
Foton: Viktor Björklund & David Wenander

2 sep. – Sydsvenska Ungdomsspelen

Fantastiska prestationer av Anna och David. Anna persade stort i båda sina grenar, slog Kim på 100m för första gången och radade upp hopp på hopp över gamla IK Finish-perset. En suverän avslutning på en säsong som började jättebra men där längdhoppet först på senare veckor börjat stämma. Ingen tvivel om att hon är kvalificerad för elitgruppen nu!

Supersprint av David i stark kontrast till förra helgens avslagna malmölopp. Pers med 0.16 (och med 5 kg i bänkpress direkt efteråt) – därmed har vi ett stafettlag med fyra killar mellan 11.01 och 11.22 till nästa helg!

Persande David springer tekniskt helt okej men Björn tekniska brister blir ovanligt tydliga här i jämförelse med vinnande Adam Denguirs oerhört kraftfulla (och kanske något överdrivna) älgakliv. Björns accelerationsfas ser som vanligt bra ut, men sedan händer inte mycket och benen fortsätter att befinna sig mer bakom kroppen än framför kroppen – även under vad som ska föreställa fullfartslöpning! Knälyftet är uppseendeväckande lågt och armarbetet betydligt mindre kraftfullt än under accelerationen. Allra tydligast framträder problemet efter höger bens frånskjut; det finns alltså en tydlig assymmetri i fullfartslöpningen.

Det är en fröjd att skåda Annas lopp (1:53 in i videon) – det är ett helt annat löpsteg än det sittande och högfrekventa steg hon visade upp när hon började hos oss. Jämför gärna Annas "touchdown" position med Kim McCabes. Anna når mark längre fram på foten och hennes pendelbens knä har nästan hunnit i kapp stödbenets knä. Kim har däremot problem att komma upp i löpningen och pendelbenet släpar därför tydligt efter.
MS 100m Final Vind
Björn Boström 87 11.12 +1.6
David Wenander 91 11.22 pb +1.6
     
KS 100m    
Anna Strand 88 12.67 pb +1.2
     
KS Längd Resultat  
Anna Strand 88 5.52w +3.3
Anna Strand 88 5.34 pb ±0.0

25—26 aug. – Heleneholmsspelen

Anna Strand och David Wenander Heleneholmssplene 2012
En värdig dubbel-guldmedaljör och en mindre värdig guldmedaljör vars längdtävling vi tränare i samråd med Reingold valt att tiga ihjäl.

Det lossnade äntligen för Anna i söndagens längd även om hon startade lite avvaktande. Men efter ett tag tände hon till och med 5.19 fjärde hoppet ökade hon sitt Lundapers med 10 cm i godkänd vind trots dålig landning! I sista hoppet blev det ytterligare 19 cm längre men då var tyvärr vinden för stark.

Anna sprang dessutom ett mycket bra 100m-lopp dagen innan: bara 0.17 från perset i -2.0 och gråmulet duggregn.

Killarna hade lika dåliga förhållanden och åtminstone Erik och Björn kan vara nöjda med sina lopp som motsvarar 11.00 i gynsamt väder. Markus hade däremot varit värd en snyggare sorti inför sina studier i Växjö. Men håller han bara formen och kör sina knäböj kan det bli 60m-pers till vintern. Träningsmöjligheterna där går i varje fall inte att klaga på ...

Heleneholmsspelen 2012: Markus Leijman, Björn Boström, Martin Pålsson, David Wenander, Jonas Reingold, Erik Nilsson, Sebastian Kadestål, Isaq Ali
Foto: Anna Strand

Även Jonas gjorde ett dåligt 100m-lopp men gottgjorde det med att utnyttja söndagens soligare väder till att persa i 200m trots svag motvind. Distriktsrekordet på 24.69 är ett rimligt mål till nästa år, men då behövs fler lopp på distansen!

MS 100m Final Vind
Erik Nilsson 91 11.26 -1.8
Björn Boström 87 11.35 -1.8
David Wenander 91 11.76 -1.8
Markus Leijman 88 12.60 -1.8
Jonas Reingold 69 12.61 -1.8
     
MS 200m    
Jonas Reingold 69 25.19 pb -0.2
     
KS 100m    
Anna Strand 88 13.08 -2.0
     
KS Längd Resultat  
Anna Strand 88 5.38w +2.8
Anna Strand 88 5.19 +1.9

10 aug. – JSM i Sollentuna

Erik jämn som vanligt men förstås missnöjd med att inte få till ett toppresultat och sitt första lopp under 11 i rätt ögonblick. Inga semfinaler eftersom det bara var tre försöksheat och det fattades 0.13 för att Erik skulle avancera till finalen.

M22 100m Försök Vind
Erik Nilsson 91 11.08 +0.8

8 aug – Veteran-DM i Lund

Jonas firade ettårsjubileum som friidrottare med att krossa allt motstånd och springa cirka 4 s snabbare än i förra årets debut på samma sträcka och i samma tävling. Sub-25 var målet och sub-25 blev det! Vinden var dessvärre något för stark och eltidtagare Ronny Tofft dök inte upp pga glömska/skadat finger. Å andra sidan var Jonas småsjuk och drabbades av en orättvis start där hann inte han upp i färdiga-position, så distriktsrekordet på 24.69 är inom räckhåll.

Tack till David, Erik N och Björn för tidtagarhjälpen!

M40 200m Final Vind
Jonas Reingold 69 24.9 +2.5

3 aug. – Veteran-SM i Kil

Pers direkt av Jonas i försöken på banan bredvid Sunneborn i motvind. Samma vind i finalen och nästan samma tid räckte till brons – Jonas första SM-medalj!

I längden stämde inte den vanligtvis så säkra ansatsen. Jonas som är snabbare än någonsin fick flytta tillbaka och fick till ett problemfritt hopp först i sista försöket. Det räckte till en femteplats.

M40 100m Försök Final
Jonas Reingold 69 12.23 pb -1.2 12.25 -1.2
     
M40 Längd Resultat  
Jonas Reingold 69 5.41 +2.3  

1 aug. – Hoppsan

Äntligen över 6m – och det med råge – pers med 27 cm för David!

MS Längd Resultat Vind
David Wenander 91 6.26 pb +1.7
Jonas Svensson 89 5.57 +2.2

Leichtathletik-Abend im Dantestadion

MS 100m Försök Vind
Felix Hahn 88 11.44 pb +0.1
     
MS 200m    
Felix Hahn 88 23.45 pb ±0.0
Felix Hahn vinner sitt heat på 11.44
Felix vann sitt heat i sin 100m-debut som han gjorde hemma i Tyskland men tävlandes för Sverige i IFK Lunds dräkt! 11.44 motsvarar cirka 7.25, så Felix har utvecklats sensationellt sedan innesäsongen och hade aspirerat på en plats i stafettlaget om han varit kvar i Sverige.

28–29 juli – HAIS-spelen

Ännu en ansenlig persputsning i häck av Anna som med 15.32 avancerade till femte plats på IFK:s genom-tiderna-lista. Det är nästan en sekund bättre än perset som gällde då säsongen började!

Erik var 0.07 från pers på 200m-försöken men är inte riktigt tränad för att kunna springa final bara två timmar senare på den sträckan.

Eriks fokus inför JSM om två veckor ligger hursomhelst på 100m där det blev ännu ett stabilt lopp i vindstilla på söndagen. Inga bra tider för övrigt även om Viktor åtminstone pressade sitt årsbästa 0.02. Viktor gjorde dessutom sitt bästa längdhopp på mycket länge!

KS 100m häck Resultat  
Anna Strand 88 15.32 pb +0.5  
     
KS Längd Resultat  
Anna Strand 88 5.00 +0.4  
     
MS 200m Försök Final
Erik Nilsson 91 22.81 +1.1 23.33 +0.1
     
MS Längd Resultat  
Viktor Björklund 91 6.42 +0.0  
David Wenander 91 5.67 +0.0  
     
MS 100m Försök Final
Erik Nilsson 91 11.23 +0.0 11.12 +0.0
Viktor Björklund 91 11.51 +0.0  
David Wenander 91 11.52 +0.0  
Markus Leijman 88 12.52 +0.0  
Viktor Björklund, IFK Lund Markus Leijman, IFK LundAnna Strand, IFK Lund
Foton: David Wenander

23 juli – Heleneholmsspelen återuppstår

Ny chans för er som inte tävlar på SM att få till bra resultat innan vår egen tävling avslutar säsongen. Helenholmsspelen i Malmö har åter seniorklasser och dessutom många grenar att välja bland! Tävlingen går helgen innan vår egen. Kolla vänsterspalten för inbjudan.

15 juli – Laxaspelen

Fantastiskt fina resultat av Anna som hade ett mycket mastigt program under en kort dag. Stora pers i såväl 200m som häck och med betydande motvind i båda loppen!

KS 200m Försök Final
Anna Strand 88 25.91 pb -1.1 26.02 +1.7
     
KS 100m häck    
Anna Strand 88   15.51 pb -1.2
     
KS Längd Resultat  
Anna Strand 88 4.94 +0.4  

12 juli – Kommande tävlingsanmälningar

HAIS-anmälningar ikväll eller till oss senast imorgon!

11 juli – Sommarspelen

Sommarspelen i Kristianstad: Erik Nilsson IFK Lund, Truls Axelsson IFK Lund, David Wenander IFK Lund
Trippel Lund av Erik, Truls och David i Åhus. Björn avstod finalen efter att ha fått känningar i vadbenet.
Ännu en bra tid av Erik. I övrigt gladde främst Markus med pers i motvind och på blöta banor och Jonas S som sänkte sitt pers i två steg 11.93 » 11.88 » 11.81.
MS 100m Försök Final
Erik Nilsson 91 11.27 +0.5 11.04 +1.4
Björn Boström 87 11.32 +0.1 DNS
David Wenander 91 11.57 +0.5 11.49 +1.4
Jonas Svensson 89 11.88 pb +0.1 11.81 pb +1.4
Markus Leijman 88 12.38 pb -0.7  
Jonas Reingold 69 12.46 -0.7  

8 juli – Nytt program kommer snart

Det är hursomhelst vanliga tider som gäller på måndag och tisdag. Träningen blir dock högst individuellt anpassad pga tävling mitt i veckan och just avklarade helgen i Göteborg.

8 juli – Världsungdomsspelen

Anna gjorde ytterligare två bra lopp som båda var i trakterna av hennes årsfärska pers. Fyra grenar på två dagar bör ha satt sina spår så det får nu bli en mycket lugn vecka för Anna som är gruppens enda anmälda till Laxaspelen nästa helg.

KS 100m häck Försök Vind
Anna Strand 88 15.89 +0.9
     
KS 200m    
Anna Strand 88 26.33 +0.5

7 juli – Världsungdomsspelen

Anna raderade ut sitt IK-Finish-pers på 100m (13.10) med besked och gick under 13 för första gången – bara 0.02 från att ta sig in på IFK:s genom-tiderna-lista i tuffaste grenen!

Erik ensam vidare till final på 100m. Björn hade lite otur med vinden och missade med 0.02 medan David gjorde ett katastroflopp efter glidande startblock och snubblande mitt i loppet. Viktor började sitt avancemang mot acceptabla tider efter centralamerikaresan.

Ingen lycka i längden. Men det är alltid svårt i VU-spelen med bara tre hopp, växlande vindar och en halvtimmes väntan mellan varje hopp.

MS 100m Försök Final
Erik Nilsson 91 11.11 -0.3 11.30 -0.6
Björn Boström 87 11.19 -0.4  
Viktor Björklund 91 11.53 +1.2  
David Wenander 91 11.71 +0.2  
     
KS 100m Försök  
Anna Strand 88 12.91 pb +0.3  
     
MS Längd Resultat  
Viktor Björklund 91 4.01 +1.0  
David Wenander 91 5.86 -0.8  
     
KS Längd Resultat  
Anna Strand 88 4.98 -0.2  
     
Björn Boström i heat 4 Öresundsspelen 2012
Foton: David Wenander

1 juli – Öresundsspelen

Förutom Eriks pers (11.22 » 11.01) gladde David mest. Det var hans första sprinttävling sedan hösten 2009 och det blev direkt 0.05 bättre än då. Han är därmed den självskrivne fjärdemannen i stafettlaget just nu.

Eriks 11.01 är den bästa tiden i Lund på 21 år och för upp honom till 8:e plats på klubbens genom-tiderna-lista.
Björn gjorde ett dåligt lopp men accelererade förmodligen bättre än någonsin. Första 20m verkar ha gått på cirka 3.00 och det är rätt och slätt världsklass.
Ansatsen här illustrerar Jonas tekniska problem under toppfartsfasen. Han landar med hela foten och med böjt ben.
MS 100m Försök Vind
Erik Nilsson 91 11.01 pb +1.2
Björn Boström 87 11.13 +1.5
David Wenander 91 11.38 pb +1.0
Viktor Björklund 91 11.61 +1.0
Jonas Reingold 69 12.32 pb +1.2
Markus Leijman 88 12.39 pb +1.0
     
MS Längd Resultat  
Viktor Björklund 91 6.10 +1.0
David Wenander 91 5.86 +0.3
Jonas Reingold 69 5.39 +0.8
Jonas Reingold och Erik Nilsson i heat 1 Öresundsspelen 2012 Viktor Björklund, Markus Leijman och David Wenander i heat 2 Öresundsspelen 2012Björn Boström i heat 4 Öresundsspelen 2012

30 juni – Öresundsspelen

Jonas överlägset bästa 200m-tid var hans 23.80 i +3.1 från Världsungdomsspelen för några år sedan. På grund av Jonas enträgna påtryckningar har jag låtit det stå som fusknotering här i perstabellerna. Idag förtjänade han däremot ärligt sitt plats då han sprang en tiondel snabbare i lättlätt motvind.

Att Jonas är i sitt livs bästa fysiska form kan vem som helst se med blotta ögat. Med lite deff kan den bli ännu bättre.

MS 200m Resultat Vind
Jonas Svensson 89 23.70 pb -0.1

26 juni – Kommande tävlingsanmälningar

Håll gärna sjäva koll på tävlingar och anmälningsdatum via kalendern i vänsterspalten. Kansliet måste ha anmälningarna två dagar innan arrangörens sista anmälningsdag, Anders och jag måste ha dem tre dagar innan!

10 juni – Finish Games

Mycket bra tävlingar – framför allt av Erik som med 10.90w tog ytterligare ett kliv framåt efter vinterns framgångar. I försöken slog han Björn för första gången men sprang tyvärr sen inte finalen. Klubbrekordet, 10.85, som är från 1979 kan få svårt att överleva 2012!

Särskilt anmärkningsvärt var det att Erik, Björn och Truls alla sprang under 11 i försöken. Vinden var visserligen något för stark men det var kallt, mulet och början av säsongen. Genom tiderna har endast sju IFK Lundare sprungit under 11 i godkänd vind. Senast det skedde var för 21 år sedan!

Björn och Truls i finalen som Erik borde ha vunnit. Nu blev det istället Björn som efter en blixtrande acceleration tog hem segern som han dock fick dela med Lommas Adam Denguir som sånär hann förbi de sista metrarna.
551! Nytt pers av Jonas som även sprang ett bra 100m-lopp där vinden tyvärr var lite för stark. 12.27 är hursomhelst ett rättvisare mått på Jonas snabbhet än 12.70 som han sprang tre dagar tidigare.
591! Nytt pers av Jonas.
MS 100m Försök Final
Erik Nilsson 91 10.90 +2.5 DNS
Björn Boström 87 10.94 +2.5 10.94 +3.2
Viktor Malmgren 92 11.64 +2.5  
Jonas Reingold 69 12.27 +2.9  
     
MS Längd Resultat  
Jonas Svensson 89 5.91 pb +0.5  
Jonas Reingold 69 5.51 pb +0.6  

 

7 juni – Veteran DM i Helsingborg

Jonas Reingold, IFK Lund
Två guld i två starter för Jonas. Eftersom han hade en usel start pga en sjabblande starter och motvind i sitt (allra första!) 100m-lopp bör tiden kunna putsas några tiondelar i Vellinge på söndag. Stort pers i Längd, Vi får hoppas på godkänd vind ...
M40 100m Resultat Vind
Jonas Reingold 69 12.70 pb -?
     
M40 Längd    
Jonas Reingold 69 5.47 pb +?

 

2 juni – Trelleborgsspelen

David Wenander, Jonas Svensson, Jonas Reingold
11°, växelvis regn,solsken och hagel utgjorde inga idealiska förutsättningar för Davids första tävling på tre år. Men med flera ytterst knappa övertramp på 6.00–6.15 och ett hopp 4 cm från pers kan han ändå vara nöjd. Jonas S gjorde också en okej insats i första utetävlingen på fyra år men som vanligt var det ansats, trippning och avbrutna hopp som hindrade längderna han har i kroppen. Jonas R hoppade tvärtom stabilt upp sig hopp för hopp och landade i sista försöket bara 6 cm från inneperset. Men alla tre kan hoppa mycket längre i bättre väder, med bättre teknik och toppad form.
MS Längd DM! Resultat Vind
David Wenander 91 5.95 +2.9
Jonas Svensson 89 5.52 +1.8
Jonas Reingold 69 5.29 +2.4
Jonas Svensson, IFK Lund, Trelleborgsspelen David Wenander, IFK Lund, TrelleborgsspelenJonas Reingold, IFK Lund, Trelleborgsspelen

Jonas Reingold stilstudie


20 maj – Lag-SM kval

Strålande lopp av Anna och Erik! Anna bevisade att hon är i bättre fysisk form än hon någonsin varit genom att radera ut två av sina pers från tonåren i IK Finish. Kanske inte så överraskande eftersom hon tränat bra och persade i både bänkpress och 5-rep knäböj tidigare i veckan, men häcktiden var ändå över förväntan.

MS 60m Resultat Vind
Björn Boström 87 11.27 +0.6
     
MS 200m    
Erik Nilsson 91 22.74 pb -0.5
     
KS 200m    
Anna Strand 88 26.08 pb +0.9
     
KS 100m häck    
Anna Strand 88 15.74 pb -0.8

Att Erik skulle krossa sitt 200m-pers från förra årets Öresunds-spel var heller inte överraskande, men att han skulle nå under 23 med så stor marginal i motvind hade vi inte riktigt trott eftersom vi ju inte kört någon utpräglad sprintuthållighets-träning.

Båda tog sig dessutom in på klubbens 25-bästa-genom-tiderna-lista:

Persputsning och listplacering
Anna Häck: 16.24 » 15.74 =10 plats
Anna 200m: 26.28 » 26.08 = 19 plats
Erik 200m: 24.93 » 22.74 = 21 plats

Björn gjorde en okej säsongsdebut men har uppenbarligen tekniska problem – särskilt med toppfartslöpningen. Starten funkade däremot bra och hans fysiska form är det inget fel på. Tiondelarna kommer att rasa under sommaren.

15 maj – Inledning av tävlingssäsongen

Kolla vänsterspalten för länkar till grenprogrammen för de första tävlingarna i Ystad, Trelleborg, Klippan och Vellinge.

Findus Pannkaksspel i Eslöv har tyvärr ingen seniorklass i år.

6 maj – Träningsprogram & Teater

Nya programmet är klart. Det inleds imorgon måndag. Mindre slit men fortfarande ganska långa torsdagspass.

På Fredag den 11 Spelar Erik N en av de två rollerna i Tjechovs Björnen som hans teatergrupp i Malmö satt upp. Föreställningen är kl. 19. Det vore kul om så många som möjligt dyker och om vi kan åka tillsammans.

27 april – Vårens sista backpass

Ni som vill Springa S:t Hans på söndagen, hör med Markus L och kom överens om en tid. Anders, jag och åtminstone några till springer S:t Hans på måndag kl. 12 och kör vanlig söndags-träning kvällen innan.

4 april – Nytt träningsprogram

Förutom att vi nu springer i brantare backar på måndagar är det mycket lite som ändras den här perioden. Men en viktig ändring sker på lördagar då 10 x 60m inomhus ersätts av 3 x 120m utomhus. Det är träning som vanligt under påsken

Städning på söndag den 25 mars

Dags igen för vår grupp att städa hallen. Lyckligtvis har där sett prydligt ut i veckan, så det ska inte ta alltför lång tid. Vi samlas kl 19 och avslutar med fotboll för de som har lust. Andra passar lämpligen på att ta igen missade pass. Aldrig mer fotboll för mig efter att i söndags ha spräckt högermenisken på nytt efter 15 månaders läkning sedan förra fotbollsmatchen och förra menisksprickan.

21 mars – Pull-ups aka Chins

Tre tränare och två aktiva går att spela i nuläget. Om fler vill bli animerade så säg bara till. Annars kommer en ny chans i nästa sprintspel som dessutom blir betydligt intressantare som spel betraktat.

Anders Hansson, Viktor Malmgren, Erik Hoff, Martin Carlström, Ola Hansson
Lägg märke till att spelet heter Pull-ups aka Chins. Många av er har för vana att kalla övningen för chins om den görs med överhandsfattning/pronerad och för pull-ups om den görs med underhandsfattning/supinerad. Någon sådan namnkonvention existerar inte utanför träningsgruppen. Många säger faktiskt tvärtom! Det etablerade namnet på båda övningarna är pull-ups med greppet uttryckligen specificerat om så behövs.

8 mars – Nya programmet klart

Det gäller fram tills S:t Hans-perioden och hämtas hem i vänsterspalten.

7 mars – Från benbrott till klubbrekord

Rubriken ovan är från lokaltidningens pappersupplaga, men intervjun med Björn går även att läsa online. Intervju med Björn Boström Lokaltidningen Lund

4 mars – Ny period med backlöpning

Måndag den 5 är det start för Annehemspassen igen. Samling i hallen 19.00 för de som behöver skjuts. Annars möts vi 19.15 på vanliga parkeringen intill S:t Hans.

26 feb. – JSM

Pers igen i försöken av Erik! Han har näst sista tid till semi och motståndet är i stort sett lika hårt som på stora SM, så för ytterligare avancemang räcker kanske inte ens ett perfekt lopp. Hursomhelst kan Erik redan nu glädja sig åt sin bästa säsong hittills. Ett samtrimmat 4x100-lag till SM i sommar börjar kännas som mer än bara finalkandidater.

Uppdatering 14.10

Erik kände tydligen på sig att det krävdes mer än ett perfekt lopp för final eftersom han tjuvade ut sig i semin. Inte så mycket att säga om det – starten behövde vara perfekt! För final krävdes nämligen 7.01. Superinsats av Erik i vilket fall.

M22 60m Försök Semi
Erik Nilsson 91 7.14 pb DSQ

JSM i Bollnäs

Inga sändningar från Eriks 60m men väl liverapportering från friidrott.se:
11.00 Försök
13.50 Semifinal
15.20 Final.

18 feb. – Inne-SM

Inget lyckat SM för Björn som gick vidare från försöken på sin standardtid, 7.09. Men i semifinalen fick han en dålig start, spände sig och kom i mål på 7.15 innan han skyndade vidare för att tröstäta 1300 kcal. Det blir Pizza ikväll, hälsar Björn.

MS 60m Försök Semi
Björn Boström 87 7.09 7.15

Inne-SM Live på lördag

Följ Björns 60m på live-sändningarna:
10.30 Försök
13.25 Semifinal
16.40 Final.

16 feb. – Nytt träningsprogram

Programmet för perioden innan backlöpningen finns nu att hämta i vänsterspalten.

11 feb. – Veteran-SM

Jonas mästerskapsdebut (och andra tävling) gav honom en sjätteplats i 60m och en fjärdeplats i längdhoppet bara 12 cm från medalj. Pers i alla grenar är mer än godkänt även om Jonas hade hoppats på lite mer då formen stadigt gått fram under de fyra veckor som gått sedan första tävlingen. Tyvärr får regionsrekordet (7.79) i 60m dröja tills nästa vinter men längdhoppande blir det chanser till redan i sommar. Med vind i ryggen, mer krut i benen och några månaders teknikträning är sex meter det självklara målet.

Jonas försök: 7.87.
Jonas final: 7.86.
M40 60m Försök Final
Jonas Reingold 69 7.87 pb 7.86 pb
     
M40 Längd Resultat  
Jonas Reingold 69 5.35 pb  

11 feb. – Vellinge Indoor

Fantastiskt sprunget av Erik som putsade perset från Sprinterträffen med 0.12. Därmed återtog han sin plats som näst snabbast i gruppen och kvalificerade sig för JSM om två veckor. Med deff och en rygg frisk nog för knäböj kan det hända att till och med Björn får vakta sin pole position i sommar.

Finalens start i slow motion. Klicka YouTube, välj 720p och helskärm för bättre bild.
Felix och Eriks försök i slow motion.
Björns försök i slow motion.

Björn var varken laddad eller fräsch i benen denna gång men slog ändå både Karanda och Andreas Andersson igen och vann finalen. Felix avancerade ytterligare några hundradel. Yuko avancerade ytterligare några cm och Anna Strand satte "IFK-pers". Men Anna har mer i kroppen. Hennes andra hopp var ett hårfint övertramp och mätte gissningsvis cirka 5.30. Tyvärr är chanserna inomhus få så de långa hoppen får vänta till sommaren.

Viktor B hann bara med ett godkänt längdhopp innan tävlingen fick brytas. En Öresundshoppare fick ligga i gropen och vänta på ambulans efter att ha skadat sig på ett sätt som påminde otäckt mycket om Björns olycka på samma planka i samma tävling för två år sedan.

MS 60m Försök Final
Björn Boström 87 7.07 7.09
Erik Nilsson 91 7.18 pb 7.17 pb
Felix Hahn 88 7.55 pb  
     
KS Längd Resultat  
Anna Strand 88 5.09  
Yuko Nakamura 90 4.70  

Vellinge Indoor

Startlista och tidsprogram är nu utlagda.

4 feb. – Atleticumspelen: Björn 6.99!

30 år efter Tomas Kanders klubbrekord på 60m och 18 år efter Henrik Värendhs tangering sprang Björn Boström äntligen fortare än 7.01 och blev dessutom klubbens förste under 7 sekunder!

Särskilt imponerande är det med tanke på att hans vadbensfraktur hindrat honom att sprintträna i nästan två år. Styrkan har dock gått framåt i såväl ben som torso (men armarna laggar efter) och vi har än en gång fått kvitto på hur avgörande det är om man vill nå längre än den medfödda talangen tar en.

Detsamma gäller förstås kroppsvikten. Ett halvt kilos deff från första till andra tävlingen och ytterligare ett kilos deff till tredje tävlingen speglas fint av tiderna: 7.09, 7.05, 6.99.

Björn Boströn, Dennis Karande, Andreas Andersson
Det var tätt mellan de tre på pallen. Efter Björn kom Öresunds Dennis Karanda (7.00) och Andreas Andersson (7.02).

Det var en lyckad tävlingsdag överlag. Anna S närmade sig sitt ungdomspers från IK Finish-tiden och sprang 0.15 snabbare än förra vintern. Hennes fysiska form är bättre nu och farten räcker definitivt till 5.20-5.40 i längd nästa helg om hon får tekniken och plankträffarna att stämma.

Felix sänkte förra helgens debut med nästan en tiondel och även Erik N gjorde ett riktigt bra lopp fastän tiden inte skvallrar om det. Han ryckte nämligen i första försöket men hade tur att inte bli diskad. Därefter tog han sig mycket försiktigt ur blocken. En ordinär start hade utan tvekan gett ett pers.

60m-försökens starter. Tyvärr inget från Björns final eftersom vi ville se den från läktaren med full överblick.
MS 60m Försök Final
Björn Boström 87 7.06 6.99 pb
Erik Nilsson 91 7.33  
Viktor Björklund 91 7.40  
Felix Hahn 88 7.57 pb  
     
KS 60m    
Anna Strand 88 8.29  

Atleticumspelen

Tidsprogram och startlistor är nu uppe.

28 jan. – Pallasspelen

Här är starterna från Viktors, Felix, Eriks, Malmgrens & Yukos försök och från Björns Final
Männens 60m bjöd på en högklassig final där Björn slutade sexa på 7.05. Årsbästa med 0.04 och före Benjamin Olsson, men 0.04 från klubbrekordet. Nästa helg sker det!
MS 60m Försök Final
Björn Boström 87 7.09 7.05
Erik Nilsson 91 7.31  
Viktor Björklund 91 7.37  
Felix Hahn 88 7.66 pb  
Viktor Malmgren 91 8.19 !  
     
KS 60m    
Yuko Nakamura 90 8.77  
     
KS Längd    
Anna Strand 88 4.97  
Yuko Nakamura 90 4.64  

Pallasspelen

Deltagarlista och tidsprogram är nu båda utlagda.

14 jan. – Sprinterträffen

Männens tredje försöksheat: Erik Nilsson på ytterbanan persade med 7.29. Björn på innerbanan hade 7.09 som han sedan upprepade då han vann finalen. Med tanke på att det var Björns första 60m-lopp på två år sedan frakturen och att varken start eller löpningen funkade tekniskt lovar det mycket gott. Klubbrekord innan vintern är slut! Skönt också att åter se Erik i riktigt bra form trots att den stora viktuppgången främst lagt sig på överkroppen. Men att musklerna där är nog så viktiga bevisade han med emfas. Tyvärr tjuvade han ut sig i finalen.
MS 60m Försök Final
Björn Boström 87 7.09 7.09
Erik Nilsson 91 7.29 pb DSQ
Viktor Björklund 91 7.44  
Viktor Malmgren 92 7.48  

 

13 jan. – Veteran-DM i Lund

Jonas Reingold IFK Lund Friidrott
En imponerande inomhusdebut av Jonas som vann såväl 60m som längd. Han nådde en tiondel under sitt mål 8,00 på 60m – 20 kg lättare och mycket starkare än i somras då han sprang 28+ på 200m (motsvarar cirka 9 på 60m). Egentligen var 5.28 i längd med hela plankan kvar mer överraskande eftersom han inte hunnit träna grenteknik alls.
M40 60m Final
Jonas Reingold 69 7.90 pb
   
M40 Längd Resultat
Jonas Reingold 69 5.28 pb

10 jan. – Startlistor

Veteran-DM
Sprinterträffen