Logo and home button


IFK Lund Friidrott

Här finns information om och för vår träningsgrupp i IFK Lund Friidrott.

Mer om träning och friidrott hittar ni genom att klicka på Athletics-fliken.

Team Athletic Design – 2008

Resultat från annandagen

Tävlingen gick överlag riktigt bra och ni bör ha bevisat för er själva att häck inte är en omöjlig gren. Somliga av er är redan nu redo att tävla. Andra är inte riktigt mogna för hela lopp med fulla häckhöjder, men behöver bara ytterligare några månaders träning för att greja det.

De släta loppen var mindre imponerande, men den korta vilan mellan de många loppen förklarar nog de flesta dåliga tider. Kanske är också de nya banorna för mjuka, och kanske uteblev den riktiga tävlingsnerven? Svaren får vi om en vecka på Sprinterträffen.

Julavslutning i paviljongen 2008: Björn Petersson, David Wenander, Viktor Björklund, Harald Helander, Björn BoströmBrott (10.36, 7.70) och straff

Många av er sprang ju fler än ett lopp, men här listas bara era bästa tider, undantaget Viktor och David som sprang ett lopp med högre häckar och ett med lägre – tiderna här är de något sämre tiderna från loppet med högre häckar.

60m slätt redovisas i en samlad lista eftersom förutsättningarna är de samma för alla. Även här listas bara tiderna från era bästa lopp.

P17 60m häck (91.4cm) Eltid Manuell tid
Erik Hoff 92 9.67 9.2
     
P19 60m häck (100cm)    
Erik Nilsson 91 9.98 9.5
Viktor Björklund 91 10.46 10.4
     
P19 60m häck (91.4cm)    
Harald Helander 91 9.90 9.5
David Wenander 91 10.36 10.0
     
60m    
Björn Boström 87 7.20 7.0
Viktor Björklund 91 7.50 7.2
David Wenander 91 7.70 7.5
Erik Nilsson 91 7.92 7.8
Harald Helander 91 7.94 7.7
Erik Hoff 92 7.96 7.8
Jakob Helander 90 8.00 7.9
Sergej Golovko 65 8.64 8.4

Träningstävlingen flyttad till annandagen

Eftersom Björn jobbar lördagskvällar och kl. 8.00 inte var en populär tid flyttar vi träningstävlingen i 60m häck och 60m till fredag den 26 december kl. 16.00. Ta med överblivna julkakor (eller baka) så kör vi någon form av julavslutning efteråt. Viktor B, om du släpar med din videokamera kan vi – förutom att filma loppen – använda den som provisorisk eltid med 2/100s precision. Förhoppningsvis ska vi även komma åt startpistolen på något sätt.

Nu på lördag den 20 december blir det träning som vanligt kl. 12.00. Passet den 27 december ställs däremot in. Hur det blir med resten av träningen under jul och nyår har vi inte riktigt hunnit tänka ut än.

18 dec.

Ännu en knäböjsmodell är klar. Denna är nog lite svårare att begripa så länge resten av artikeln inte är på plats.

9 dec.

Efter allt snack om djupa knäböj skrev jag förra året en artikel som förklarade varför de inte är farliga, utan tvärtom både säkrare och effektivare än grundare varianter. Anders var inte nöjd med min insats, men har först nu tagit itu med att förbättra den. Artikeln är inte färdig men knäböjsmodellen som ska illustrera den går att leka med.

6 dec. – Sista Chansen

Tävlingen fyllde sin funktion som barometer och omväxling i grundträningsperioden, som ju fortfarande pågår för fullt. Några toppresultat var därför inte väntade, och infann sig heller inte.

Bäst lyckades nog Harald som persade i båda sina grenar och dessutom hade ett klart längre hopp än de 5.81 han nådde i sin enda riktiga plankträff.

Erik kopierade sin förra höjdtävling genom att först vinna på 1.73 och därefter överoptimistiskt höja till 1.81. Längdhoppet gick däremot oväntat illa fram till det sista hoppet då han äntligen fick ordning på fart och position i ansatsen. Löpningen i de fem förra försöken var så loj att man inte kunde undvika undra om han trodde sig vara kvar i höjdhoppet. Att isättningarna och upphoppen var föredömliga hjälpte inte – farten är A och O i längd. Erik ska hoppa mycket längre än så här, men för att det ska kunna ske när inomhussäsongen sätter igång på allvar måste han fokusera mer på överkroppsstyrkan och skärpa ansatsen betydligt.

Davids form under den föregående veckans pass ingav förhoppningar. Att han persade med bara tre hundradelar var därför inte riktigt tillfredsställande. Men med hänsyn till hur krampaktigt han sprang, och att det sannolikt berodde på stressen från en överraskande dålig start, ser det ändå lovande ut inför januaris och februaris tävlingar. Han kunde också glädja sig åt 2.93 i längdhoppet – 4 cm längre än i Vellinge!

Christoffer träffade plankan med robotaktig precision och fick i sista omgången till fina 5.74 efter en serie hopp som alla låg kring gamla perset. Med tanke på hur otillräcklig hans träning varit i höst skvallrar det dock mer om talang än skickliga tränare. Vi får hoppas att han ger oss tillfälle att bidra i lite högre grad till de längre hopp som väntar framöver.

P17 60m Final
David Wenander 91 7.51 pb
Harald Helander 91 7.88 pb
   
P17 Höjd  
Erik Hoff 92 1.73
   
P17 Längd  
Erik Hoff 92 6.01
Harald Helander 91 5.81 pb
Christoffer Holm 92 5.74 pb
David Wenander 91 2.93

Lördag den 6 dec.

Sista Chansen

David och Harald, vi hämtar er vid Kobjers torg 11.45. Christoffer och Erik tar sig till Malmö själva.

Träningen

Ni som är nya, t.ex. Jakob och Oscar, passa på att lära er grunderna i häckteknik nu när Björn kan ge er extra uppmärksamhet eftersom flera är bortresta och andra tävlar. Viktor M, ta dig dit, och ta dessutom igen överkropps- och benstyrkan du missat den senaste veckan!

Anmälningar till Sista Chansen

Till tävlingarna i Malmö den 6 december är följande anmälda:

23 nov.

För One Hit Guarantee, se länksektionen.

21 nov.

Nya periodens program är nu uppe. Inte mycket förändringar, men små justeringar här och där, bl.a. i utförandet av vissa övningar. Skriv ut, läs igenom och stoppa i träningsväskan.

19 nov.

Särskilt ni som är nya i gruppen har nytta av att läsa om grundprinciperna för styrkeprogrammet.

18 nov.

Tisdagens program är utlagt. Resten kommer under veckan

Nästa investering för klubben?

Obeskrivlig överbliven rekvisita från Stanley Kubrick-film.

I så fall är det kanske äntligen slut på farliga skivstänger och fördärvliga knäböj i IFK!

Webbföreläsning om styrketräning

Torsdag kväll den 6 november är de flesta av er förhoppningsvis i hallen och tränar. Om inte, kan ni 18.00–20.00 istället passa på att följa Michail Tonkonogis öppna föreläsning om Styrketräning för hälsa och prestation i olika åldrar.

Tonkonogi är forskare i idrottsfysiologi med muskler som specialitet. Han väckte en hel del uppmärksamhet tidigare i år med sina (positiva) rekommendationer för styrketräning för barn, och har fräscha, väl underbyggda åsikter om det mesta rörande träning. Det kan jag intyga efter att ha ägnat många timmar åt att lyssna på hans kursföreläsningar. Att han är kritiskt till i stort sett all svensk idrottsträning har jag också uppskattat särskilt.

29 okt.

Åt er som inte kan tiokampens grenar ges nu en minutlång grundkurs på vår nygjorda banner till Fila Decathlon.

Info från Björn om höstens häckträning

Mitt mål är att de som kommer regelbundet på häckpassen ska lära sig tillräckligt mycket för att kunna tävla i 60m häck (även de som inte är inriktade på häck). Kan man tävla, så blir det mycket lättare att hålla uppe färdigheterna, vilket möjliggör långsiktig bra koordinationsträning.

Jag tänkte avsluta hösten med en träningstävling där ni löper mot varandra under tävlingsförutsättningar. Förslagsvis blir 3 x 60m häck den dagen en bra förberedelse för Sprinterträffen. Det passet får vi ändra tiden på så att vi slipper trängseln i hallen (kanske 8.00 på morgonen?). Vi behöver också vara några stycken för att ta tid etc.

Tema för passen under hösten

25 okt. 5-stegsrytm (joggingskor)
1 nov. 1- & 5-stegsrytm (spikskor alla häckpass framöver)
8 nov. Björn på tränarkurs.
15 nov. 3-stegrytm från trepunktsstart
22 nov. 1- & 3-stegsrytm från trepunktsstart
29 nov. Björn på tränarkurs.
6 dec. 1- & 3-stegsrytm från blockstart
13 dec. 3-stegsrytm från blockstart
20 dec. Träningstävling

Tillägg av Ola

Jag har uppdaterat träningsprogrammets sista sida med ytterligare lite info om häckträningen. Kom ihåg att även ni som under inga omständigheter kan tänka er att tävla i häck har stor glädje av passen och bör deltaga så mycket ni kan. Förhoppningsvis kan någon av oss andra tränare vara på plats då Björn är på kurs.

21 okt.

Programmen för vecka 43–46 är utlagda. Glöm heller inte att skriva ut viktschemat för styrke-träningen som vi ju nu kör igång igen.

20 okt.

Anders har inte hunnit skriva klart nya periodens program än, men blir förhoppningsvis färdig under dagen. Träningen ikväll är hursomhelst 19.00 – en timme senare än föregående fyra måndagar alltså eftersom vi nu kör passen i hallen.

3 okt.

Litteraturlistan är uppdaterad.

Sergej, om du vill beställa Anatomi med Rörelselära och Styrketräning, kan du göra det på Harpoon Publications AB.

Biomekanikboken jag helst rekommenderar är annars The Mechanics of Athletics av Geoffrey H G Dyson som du kan låna av oss.

30 sept. – S:t Hans Backar

Bra pass, som ni kan se på de stegvis allt sämre fotona. Att jag var för trött för att hålla kameran stilla syns på mittbilderna, men att döma av de sista fotonas grumliga brus måste Viktor B varit nära kollapsen i kvällsmörkret ...

Sven-Erik verkade däremot outtröttlig och Erik N orkade aningen bättre än förra måndagen. Värre var det för Viktor M som liksom Hoff ligger ett S:t Hans-pass back, men uppenbarligen har sämre grundkondition!

Uppvärmningen avklaradLång väg nerHarald förstViktor Björklund och David WenanderErik Hoff och Sven-ErikOla Hansson & David WenanderOla Hansson, David Wenander, Harald Helander: Vila inför långa loppenAlla 9 lopp denna veckan - Christer firar Viktor svimfärdig bakom kameran

Tysktävlingen

Till tävlingen mellan klubben och tyska Teutonia Landstrop är följande från gruppen anmälda:

Lite färre åldersklasser och grenar än vi först trodde alltså. Datumet är däremot fortfarande onsdagen den 8 oktober och första gren blir 800m som startar kl 18.00. Sedan fortsätter tävlingen inomhus med sprint och hopp i hallen.

Ni som tvekade har fortfarande möjlighet att anmäla er fram till måndagen den 6 oktober. Grenar och åldersklasser hittar ni på www.ifklund.se.

15 sept.

Så har vi alltså äntligen en webbplats för vår träningsgrupp ...

Än så länge hittar ni först och främst era program och viktscheman här. Kommentarer och ett fåtal bilder från de senaste tävlingarna är också på plats.

Allt efterhand kommer platsen att växa och modifieras. Egna träningsartiklar, videoanalyser och länkar till rekommenderad läsning på annat håll är på gång närmast.

Tills vidare finns har jag i varje fall lagt upp en lista, med kommentarer, över Anders och mitt träningsbibliotek. Ni får förstås gärna låna böcker ni är nyfikna på.

6 sept. – Sydsvenska Ungdomsspelen

Viktor B sonade förra helgens insats med pers i både längd och 100m. Särskilt 11.61 i motvind imponerade. Frånsett Erik N, som lite oturligt snubblade till i starten, sprang alla riktigt bra.

I längden gjorde Björn sitt näst längsta (av alltför få) hopp för säsongen. Han markerade därmed att lyftet på Världsungdoms- spelen inte var en tillfällighet, utan att han nu verkligen har lärt sig hantera sin drastiskt förbättrade snabbhet. Riktigt långa hopp finns i kroppen och med fler tävlingar i somras kunde han redan ha hunnit nosa på sju meter. Harald, å andra sidan, har tävlat flitigt och visade ännu en gång att han är en habil hoppare som mest saknar den fullträff som förr eller senare kommer. Sex meter i vinter – definitivt! Björn ska en meter längre men får frist till nästa sommar att klara av den saken.

Erik N och Viktor M skötte längdhoppspremiären över förväntan medan däremot Erik H och David utan framgång fortsatte sommarens kamp för att behärska ansats respektive toppfart. Frustrerande förstås, fast ingen anledning till förtvivlan. Det är små steg kvar till en seger, men ett jättekliv då kampen väl är vunnen – säkert en halv meter för David.

Harald Helander hoppar längd medan Anders Hansson och Martin Carlström tittar på och Benjamin tittar bort Ursäkta det enda och dåliga fotot. Jag filmade tävlingen men batteriet tog slut i sista omgången och jag hann precis slita upp fickkameran och skjuta från höften i Haralds sista hopp.

P17 100m Försök Final
Viktor Björklund 91 11.61 pb 11.73
David Wenander 91 11.94 11.95
Erik Hoff 92 12.06 pb 12.33
Viktor Malmgren 92 12.10 pb 12.32
Erik Nilsson 92 12.35  
Harald Helander 91 12.42 pb  
     
P17 400m    
Erik Hoff 92 54.96  
     
MS Längd    
Björn Boström 87 6.63  
     
P17 Längd    
Viktor Björklund 91 6.36 pb  
Erik Hoff 92  5.86  
Harald Helander 91 5.70  
Viktor Malmgren 92 5.37 pb  
Erik Nilsson 91 5.36 pb  
David Wenander 91 5.35  
     
P17 Kula    
Erik Hoff 92  9.03  
     
P17 Spjut    
Erik Hoff 92  23.65  

31 aug. – Skånska Ungdomsspelen

Fina förhållanden gav fina tider och en avslappnad tävlingsdebut för färska friidrottarna Viktor M och Erik N. Särskilt Eriks 12.22 bekräftade de kontinuerliga framstegen i styrka och löpsteg. David gladde med att äntligen springa ett ganska komplett lopp över samtliga etthundra metrar. Dessutom tror jag att det var första gången han sprang bättre i finalen än försöket ... eller?

Erik H sprang hyfsat över häckarna trots att han tyvärr fick göra det ensam. 1.73 räckte till seger i höjd, men den smått utopiska höjningen därefter hejdade ett högre slutresultat och tvingade Erik att istället ta till tappert trixande i Topićs fotspår. "Mattan! Var det mattan?!" Funktionärerna lät sig inte bevekas.

I längdhoppet växlades övertramp med usla hopp i så snabb följd att det var svårt som tränare att ens hänga med. Harald hade åtminstone några bra hopp och ett riktigt långt övertramp som kunde utmanat Viktor B:s 6.04.

Christoffer inledde tresteget med ett helt okej hopp men tog sedan till sig tekniska tips så påfallande väl att han förbättrade sig hopp för hopp. Femte omgångens 12.56 hade visserligen vindhjälp, men den var av underordnad betydelse. Tekniskt finns det dock flera decimetrar att vinna och mycket kvar att jobba med under hösten.

P17 100m Försök Final
David Wenander 91 11.92 pb 11.88 pb
Viktor Malmgren 92 12.14 pb 12.17
Erik Nilsson 92 12.28 pb 12.22 pb
Christoffer Holm 92 12.46  
Harald Helander 91 12.49 pb  
     
P17 110m häck    
Erik Hoff 92 16.52 (+2,3)  
     
P17 Höjd    
Erik Hoff 92 1.73  
     
P17 Längd    
Viktor Björklund 91 6.04  
Harald Helander 91 5.64  
David Wenander 91 2.89  
     
P17 Tresteg    
Christoffer Holm 92 12.56 (+3,1)  
100m försök: Harald Helander, David Wenander, Christoffer HolmInför 100m finalen: Viktor Malmgren, David Wenander100m final i blocken100m final första stegenChristoffer Holm: sista hoppet i tresteget